Barn og Internett

Internett er blitt en stadig større del av hverdagen, ikke bare for tenåringer og voksne, men også for de noe yngre barna. Både leketøy, tv-programmer, nettbrett og musikkavspilling har i stor eller liten grad en slags funksjon i forhold til internett. Ofte har også de aller minste et nettbrett til å spille, fargelegge eller se tegnefilm på. Og med slik frihet følger som alltid også et ansvar. Det skal ikke mange tastetrykk til før man har rotet seg inn på noe helt annet enn det man i utgangspunktet hadde planer om.

Og det finnes flere skrekkhistorier om familiens aller yngste tilskudd som har handlet på nett via mammas telefon eller pappas nettbrett, for tusenvis av kroner eller mer. Derfor er det svært viktig med foreldrekontroll. Apples iPhone og iPad har eksempelvis en innstilling som gjør det mulig å ”låse” den aktive appen, slik at det ikke er mulig å gå ut av den uten å taste inn en egen kode. De fleste TV-er har også en liknende innstilling, men det er kanskje ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av knapper og innstillinger. Selv om man kan benytte seg av flere ulike sikkerhetsforanstaltninger, så blir konklusjonen likevel til syvende og sist den samme: Det er i all hovedsak foreldrene selv som må følge med litt ekstra.