Fra Flash til HTML5

Da internett enda var nokså nytt var det Adobe Flash som var regjerende mester når det kom til å spille av videoer og animasjoner på nett. I begynnelsen var dette et verktøy for animatører, men det tok ikke lang tid før det ble et viktig medium for å muliggjøre deling av multimedia over nettet. Kanskje det aller viktigste popularitetshoppet for Flash kom da YouTube begynte å bruke plattformen.

HTML5 – en gammel, ny standard

Den første versjonen av HTML5 ble lansert allerede i 2008, og dette var starten på slutten for Flash. Allerede i 2009 ble det lagt fokus på dårlig sikkerhet ved bruk av Flash, og til tross for at det ble kjørt omfattende problemløsningsheat for å fikse opp i disse problemene så klarte aldri Flash Player helt å få has på disse svakhetene.

2010 – et skjebneår

Kroken på døra kom kanskje i 2010, da selveste Steve Jobs i et brev kom ut og sa rett ut at han mente at Flash ikke lengre var nødvendig. Samme år skiftet YouTube til HTML5 og de fikk følge av andre giganter som Amazon og Chrome. I tillegg begynte en del aktører, som for eksempel online casinoer, å se at deres spill ikke fungerte like godt i Flash. Dette gjaldt spesielt for spill på smarttelefoner, hvor Flash rett og slett ble for ustabilt og ikke ga kundene den optimale spillopplevelsen. Facebook ventet riktignok til 2015 med å dømme Flash til døden, men nå har også de lagt plattformen bak seg.

Google avslutter bruk av Flash

Nå har det faktisk blitt slik at Google har fjernet Flash helt, og fra desember 2016 har innført HTML5 som den nye standarden. Alt i alt har dette komplekse grunner bak seg, som i hovedsak bygger på sikkerhetsproblemer og problemer med nettleserkompatibilitet spesielt på mobile plattformer. Skiftet over til HTML5 har satt brukerne tilbake i fokus.