Http og Https – Hva er forskjellen?

HTTP står for Hypertext Transport Protocol, som er bare en fancy måte å si at informasjonen som sendes frem og tilbake mellom webservere og klienter har et eget språk. Du trenger egentlig ikke å vite hva det står for; det viktigste er bokstaven S som gjør forskjellen mellom HTTP og HTTPS.

S for sikkerhet

Ikke overraskende står S for “Secure” – sikkerhet. Dette visste du sannsynlig fra før, men hvor mange ganger legger du merke til at en nettside bruker http eller https? Hvis du besøker et nettsted og ser på adressen i nettleseren, vil det trolig begynne med http. Dette betyr at nettstedet snakker med nettleseren din med et vanlig, «usikkert» språk. Med andre ord, det er mulig for noen å «tyvlytte» på datamaskinens samtale med nettstedet. Hvis du fyller ut et skjema på nettsiden, kan noen se informasjonen du sender til dette området. Dette er grunnen til at du aldri noensinne må oppgi bank- eller kredittkortnummeret ditt til en http-hjemmeside!

De sikre nettsidene

Hvis nettadressen begynner med https://, som i utgangspunktet betyr at datamaskinen snakker til nettstedet på et sikkert, kodet språk, kan ingen lese noe av kommunikasjonen dere imellom. Hvis et nettsted ber deg om å oppgi kredittkortinformasjon, bør du automatisk se etter om nettadressen begynner med https. Hvis du tar en titt på nettsiden Neckwear, ser man i URL-feltet hvordan nettadressen ser ut på en sikker side.

Musikk på nett

Det bør påpekes at bare fordi en nettside har den magiske “S” i adressen, betyr det ikke at det er lurt å gjøre forretninger med dem; selv svindlere kan ha https nettsider. Derfor bør du besøke hjemmesiden deres og forsikre deg om at folk har handlet trygt der tidligere. Blant svindlerne finner vi mange musikksteder, men som vi vet er både Spotify og Apple Music sikre steder å handle på.