Nettsiders sikkerhet

Vi lever i en digital verden, og de fleste vil si seg enig i at det er utrolig deilig å kunne gjøre så mye på nettet. Nå kan man bestille mat, kjøpe gaver, spille pengespill, booke hotell og snakke med venner på andre siden av kloden – uten å stå opp fra godstolen. Ja, Internett er et fabelaktig verktøy som har forandret verden vi lever i til det ugjenkjennelige. Dette har dog åpnet nye dører for smarte kriminelle, og det er dette vi vil prate om i dag.

Digital verden, digital kriminalitet

Siden vi gjør så mye digitalt nå om dagen, har nettet blitt et populært mål for kriminelle, eller nettkriminelle som de kalles. Disse bandittene skyr ingen midler for å røve til seg din personlige informasjon – spesielt da innlogging til nettbanken din eller adgang til konfidensiell informasjon ulike bedrifter ikke vil dele med omverdenen.

Her er to sider som er helt trygge;

  • Altinn er noe av det tryggeste man finner, for siden inneholder alt av informasjon om deg som privatperson. Her har staten satset høyt på å kryptere serverne så godt som overhodet mulig.
  • Brønnøysundregistrene er den sentrale portalen for bedrifter og gründere – dermed er det uunngåelig at deres sikkerhet alltid er på topp.

Sikkerhetssjekk er mulig via portaler

Heldigvis har flinke mennesker oppfunnet såkalt kryptering, noe som hindrer nettkriminelle fra å invadere ditt privatliv og påføre deg økonomiske tap. Ser du en nettside med «HTTPS» i adressen, altså ikke HTTP, kan du føle deg mye tryggere. Samtidig har man enkelte portaler som SSLlabs, som lar deg sjekke om et nettsted er trygt eller ei.