Spilleautomatens rolle og historie

slotmachine

Spilleautomaten har en lang historie, både i Norge og internasjonalt, og den har spilt en betydelig rolle for mange mennesker gjennom hele denne tiden. De aller første spilleautomatene ble utviklet i USA.

Disse maskinene var forløperen til nettbaserte spilleautomater slik vi kjenner dem i dag. Ved å legge på en mynt kunne man snurre 5 roterende hjul og se om man vant. De første automatene hadde ikke den finessen at de kunne utbetale en eventuell gevinst, og derfor fikk spillerne gevinsten i form av øl eller drinker i lokalet der spilleautomaten var plassert.

I Norge kom de første spilleautomatene på 1930-tallet, og i tiden som fulgte plasserte Røde Kors ut cirka 1800 spilleautomater på forskjellige steder rundt om i landet. Dette var den spilleautomaten som noen av oss fortsatt kan huske, nemlig kroneautomaten, mens innsatsverdien var en femøring.

Fra 1970-tallet ble mange slike automater plasserte på passasjerferjer omkring i landet, selv om automatiske spillmaskiner ikke var tillatt her til lands før på 1990-tallet. Dersom man ville plassere ut spilleautomater, måtte man også nå ha en konsesjon, og det var ideelle organisasjoner som gjerne fikk denne tillatelsen.

Det viste seg snart at disse spilleautomatene var så populære at myndighetene fryktet mer spillavhengighet, og i 2007 kom et forbud igjen. Da ble alle automatene på offentlige steder fjernet, mens Norsk Tipping fikk konsesjon og enerett til å drifte spilleautomater i bingohallene.

Som et alternativ oppsto nå de nettbaserte  spilleautomatene, og dette markedet har vokst enormt de siste årene. Nettbaserte spilleautomater finnes i en rekke utgaver, mens den tradisjonelle enarmede banditten fortsatt er blant de mest populære. Ofte går spillet ut på at man setter inn en innsats og snurrer på et hjul. Dersom symbolene som viser seg, er like, har man mulighet til å gå ut av spillrunden med en hyggelig gevinst.