Webhotell

De aller fleste av oss forbinder ordet hotell med et sted hvor man kan overnatte om man er på reise. Et webhotell er nok ikke like praktisk i så henseende. Dette er derimot betegnelsen på en tjeneste som gir deg mulighet til å publisere eksempelvis hjemmesider på nett. De er tilgjengelig på flere plattformer, hvorav Windows og Linux er de vanligste. Valget av plattform avhenger i all hovedsak av om du vil benytte ASP eller PHP.

Som hos de av hotellene vi velger å overnatte på, koster også webhotell en sum å benytte seg av. Her kan man ikke velge mellom suite, badekar eller minibar, men snarere funksjonalitet, størrelse og hvor mye trafikk man genererer. Prisene varierer naturlig nok i forhold til hvilke tjenester man ønsker. Veldig ofte inkluderer et abonnement hos et webhotell også et eller flere domenenavn, i andre tilfeller kan disse bli belastet for seg.

Webhoteller finnes også i gratisutgaver, men dette innebærer stort sett at man må godta reklame på nettsiden sin. Slike gratistilbud kan ofte være ustabile på grunn av mye trafikk eller overbelastning. Og det er heller sjelden at man får mulighet til å knytte egne domenenavn opp mot nettsiden. Eksempler på leverandører av webhotell er UniWeb.no, Proisp.com og Domeneshop.no.